Moet ik als werkgever verplicht meebetalen aan de waardeoverdracht van een oud-werknemer? En van een nieuwe werknemer dan?

Als je hiervan een nota van je pensioenuitvoerder ontvangt, dan is het zeer waarschijnlijk dat je hier niet onderuit kunt, behalve bij een paar uitzonderingen. Dat komt omdat dat zo in de Pensioenwet is geregeld. Er staat zelfs in die wet dat als je met je nieuwe werknemer overeenkomt dat jij niet gaat meebetalen als hij zijn pensioen wil overdragen, dat bij voorbaat al nietig is, dus alsof die afspraak niet is gemaakt. Als je nieuwe werknemer dus toch zijn pensioen wil overdragen en jij moet als werkgever meebetalen, dan geldt die afspraak die je met je werknemer hebt gemaakt niet. Ook niet als deze werknemer ex-werknemer is geworden en tien jaar later het pensioen wat hij bij jou heeft opgebouwd, naar een andere pensioenuitvoerder wil overdragen.

De uitzondering is dat als de waardeoverdracht meer dan € 15.000 is en je moet als werkgever meer dan 10% van de overdrachtswaarde bijbetalen, dan ben je niet verplicht om mee te werken aan de waardeoverdracht.

Een andere uitzondering is dat je de kosten van waardeoverdracht hebt verzekerd. De kosten zijn er dan wel, maar die hoef je niet te betalen. Die betaalt je pensionverzekeraar voor je. Daar moet je bij het begin van je pensioenregeling dan wel voor gekozen hebben.

Let op: Als er een nieuwe werknemer bij je in dienst komt, kun je overwegen om hem of haar te vertellen dat als hij of zij het oude pensioen wil overdragen, jou dat geld kan gaan kosten, wat de arbeidsrelatie over het algemeen niet bevordert. Of dat slim is, zul je zelf moeten afwegen.
Daarnaast kan waardeoverdracht van pensioen van die werknemer naar jouw pensioenregeling exact hetzelfde pensioen zijn als het pensioen wat die werknemer heeft bij de oude pensioenuitvoerder. Het levert de werknemer dan geen voordeel op, terwijl het jou wel veel geld kan kosten. Wil je hier meer over weten, neem dan contact met ons op.

Hebben we je vraag hiermee beantwoord? Of niet en wil je graag nog wat meer informatie, neem dan gerust contact met ons op.

© 2004 - 2024 - Mollema Pensioen Consultancy.
Ontwikkeld door Convident