Beleggingen: de motor van je pensioen?

9 januari 2020 | Alle artikelen

Beleggingen: de motor van je pensioen?

Als je deelneemt in een beschikbare premieregeling, dan is dit bericht voor jou. Je spaart je ouderdomspensioen bij elkaar door middel van de premies die jij en je werkgever samen betalen. Zo bouw je een pensioenpot op en die is van jou.  Het resultaat van de beleggingen waarin die pensioenpot in investeert, heeft ook invloed op je uiteindelijke pensioen. Hoe ging dat bij jou het afgelopen jaar?

Het jaar 2019 was voor verreweg de meeste beleggingen een goed jaar. Daar kun jij met je pensioenpot ook van geprofiteerd hebben. Dat is o.a. afhankelijk van de keuze in beleggingen die je hebt gemaakt. Of juist niet.

Niet gekozen?
Als je nog nooit een beleggingskeuze hebt gemaakt, dan heeft jouw pensioenverzekeraar dat voor jou gedaan. Dat is niet zomaar willekeurig, maar is gebaseerd wat daarover in de wet staat. Je pensioengeld wordt dan belegd in risicovolle en minder risicovolle beleggingen. De verhouding daartussen wordt voor een groot deel bepaald door je leeftijd ten opzichte van de pensioendatum.

Check het
Je kunt erachter komen hoe je pensioenverzekeraar voor je heeft belegd. Dat kun je checken via je persoonlijke pensioenportaal bij die pensioenverzekeraar.

Moet ik wat doen?
Dat hangt er vanaf. Als je pensioengeld nu al wordt belegd zoals je zelf ook zou kiezen, dan hoef je niets te doen. Daar kom je achter door een aantal vragen te beantwoorden over beleggen. Nadat je die vragen hebt beantwoord, krijg je informatie over welke beleggingsprofiel het beste past bij de antwoorden die je gegeven hebt. Vervolgens kun je kiezen of je daarmee verder wil, of dat je alles bij het oude laat. Met beleggingsprofiel bedoelen we hoeveel kennis en ervaring jij over en met beleggen hebt en ook hoe je financiële situatie is.

Maar let op
2019 mocht dan een goed beleggingsjaar zijn, maar dat zegt niets over de toekomst!

© 2004 - 2024 - Mollema Pensioen Consultancy.
Ontwikkeld door Convident