Het coronapensioen is meer pensioen?

13 mei 2020 | Alle artikelen

Het coronavirus heeft invloed op ons pensioen. Beleggingen zijn minder waard geworden. Pensioenfondsen hebben minder pensioenvermogen. Werknemers met een beschikbare premieregeling in beleggingen zijn het behaalde rendement in 2019 al weer kwijt. Pensioenuitkeringen in beleggingen zijn flink gedaald. Is er ook wat te doen aan het coronapensioen? Hierna volgen een paar korte tips.

  • Weet wat je hebt. Kijk op www.mijnpensioenoverzicht.nl. Hier zie je een overzicht van alle pensioenen die je via werkgevers bij elkaar hebt gespaard en nog aan het sparen bent. Ook kun je zien wat je nabestaanden krijgen als jij er niet meer bent. Dan weet jij wat jij hebt en zij ook en hoef je misschien minder de hand op de knip te houden.
  • Geen pensioen maar wel lijfrente. Het kan zijn dat je helemaal geen pensioen opbouwt of hebt opgebouwd, maar dat je zelf geld voor later bij elkaar spaart met lijfrente. Op www.moneywise.nl of www.123lijfrente.nl kun je berekenen hoe hoog je vaste maandelijkse uitkering later wordt. De uitkering staat dan vast. Ook als de rente daalt of stijgt. Als de rente in de toekomst dus stijgt, profiteer je niet mee. Dat kan wel met beleggen.
  • Pensioen of lijfrente beleggen. Je kunt besluiten om je pensioenpot te gaan beleggen. Als dat met jouw pensioen kan natuurlijk. Met lijfrente kan het eigenlijk altijd wel. De uitkering is dan afhankelijk van het resultaat op je beleggingen. Dalen de beleggingen dan daalt je pensioen of lijfrente. Omgekeerd geldt ook. Daarom is het mogelijk nu juist een goed moment om te kiezen voor een pensioen- of lijfrente-uitkering op basis van beleggingen. Want de meeste koersen zijn gedaald. Ze kunnen uiteraard nog verder dalen, maar wellicht is de kans op stijgen groter. En dan heb je een coronapensioen of lijfrente die stijgt. Het coronapensioen is meer pensioen?
  • Switchen. Switch eventueel van beleggingen. Kies dan voor beleggingen waarvan jij denkt dat die het hardst gaan stijgen omdat de coronacrisis aan zijn eind komt.
  • Uitstellen. Als je je pensioen- of lijfrente-uitkering nog niet nodig hebt, kun je deze ook nog uitstellen. De rente kan over een paar jaar hoger zijn en je beleggingen kunnen weer hersteld zijn. Beiden zorgen voor meer geld voor later.

Samenvattend: het is nu een onzekere en voor veel mensen een vervelende tijd. Probeer niet bij de pakken neer te zitten. Neem zoveel mogelijk onzekerheid weg door nu goed naar je pensioen te kijken en onderneem acties die juist nu slim zijn. Het coronapensioen is meer pensioen?

Als je er niet helemaal uitkomt of je hebt het overzicht niet, dan kunnen wij er je bij helpen. Bel dan even met Dick Mollema 06 55 735 700 of neem contact op via het contactformulier.

© 2004 - 2024 - Mollema Pensioen Consultancy.
Ontwikkeld door Convident