Ik heb het helemaal gehad met dat pensioen

21 juli 2020 | Alle artikelen

De eindeloze stroom aan informatie. De discussies waarin iedereen zijn eigen gelijk wordt overschreeuwd door de ander die nog meer gelijk heeft. De ouderen die meer pensioen willen hebben en de jongeren die dat niet voor hen willen betalen. Geen gegarandeerd pensioen meer vanaf 2026 en ga zo maar door. We klagen en zeuren wat af met elkaar. Maar hebben we dat recht ook?

Juridisch misschien wel, maar moreel? Om te beginnen dit. Als je geboren wordt, krijg je al je garantiebewijs van je overlijden mee. Dat is zeker. En alles wat daartussen gebeurt? Waar maken we ons soms druk over, ikzelf ook?

We leven in één van de welvarendste landen ter wereld. Het genoegen daarvan eisen we echter te vaak als recht op. Stel je nou eens voor dat jij in Jemen was geboren en dat je er nu ook nog woont, voor zover je van wonen kunt spreken. Als je al niet gesneuveld was in die vreselijke burgeroorlog of inmiddels van de honger gestorven bent, dan ligt corona nog op de loer voor je deur en een gevaarlijke olietanker voor de kust. Ziekenhuis in Jemen bestaat ondertussen alleen nog in het woordenboek en die olietanker is een tikkende tijdbom. En als je dan ook nog een andere religie hebt, dan ben je je leven ook niet zeker. Tot zover Jemen.

Ik ben niet geboren in Jemen, maar in Nederland. Wat kan ik daar nou aan doen? Precies. Niets. Toen kwam corona en moesten meestal kwetsbare mensen aanzien dat dat de envelop met het garantiebewijs van overlijden opeens geopend werd. Wat konden zij aan corona doen? Niets, het overviel ze.

Ondertussen beseffen we dat het leven niet voor 100% maakbaar is. Zekerheden vallen opeens weg. Baan weg, werk weg, omzet weg, schuldhulpverlening komt, voedselbank komt. Je toekomst is niet meer je pensioen maar morgen.

Ik heb het helemaal gehad met dat pensioen. Tenminste, zolang het meer op een klaagzang lijkt dan op een mooi vooruitzicht. Daarvoor vind ik mijn werk als pensioenadviseur ook veel te leuk. Laten we pensioen dan nog even in perspectief plaatsen. Van je pensioen genieten heeft namelijk een paar voorwaarden. Als eerste, je moet nog leven om pensioen te krijgen. Als tweede, genieten doe je het beste als je goed gezond bent en als derde, we leven in een vrij en veilig land en bestolen worden kan alleen als je iets hebt.

En dat pensioen, dat geld voor later? Dat is mooi meegenomen. Het maakt het leven gemakkelijker, comfortabeler. Het is fantastisch mooi werk als m’n klanten tevreden zijn over het pensioenadvies. Maar zonder gezondheid, zonder vrijheid, zonder veiligheid, zonder je familie of vrienden, zonder leven is pensioen opeens minder waard. Geld voor later geldt dan niet meer zo.

En meenemen voor hierna? Ik geloof dat er dan een ander soort pensioenleven beschikbaar is. Zonder pensioen. Nog leuker.

© 2004 - 2024 - Mollema Pensioen Consultancy.
Ontwikkeld door Convident