Pensioen belangrijkste secundaire arbeidsvoorwaarde

5 maart 2020 | Alle artikelen

Werkgevers en werknemers vinden pensioen de belangrijkste secundaire arbeidsvoorwaarde. Dat blijkt uit een recent onderzoek bij vacaturesite Indeed. Verder zijn een goede reiskostenvergoeding, scholings- en studiefaciliteiten zeer belangrijk.

Indeed vroeg PanelWizard vacatures op de website van Indeed te analyseren. Ook ondervroeg PanelWizard meer dan duizend werknemers en vijfhonderd werknemers wat zij de belangrijkste secundaire arbeidsvoorwaarden vonden.

Nederlanders zijn pensioenbewust

Vaak roepen we dat de pensioenbewustheid in Nederland zo laag is. Dat zal kloppen als je werknemers de vraag stelt “hoe staat je pensioen er voor?”. Hoeveel pensioen je als werknemer aan pensioen krijgt of wat je gespaarde pensioenpot waard is, is vaak onbekend. Maar pensioen als secundaire arbeidsvoorwaarde heeft dus duidelijk zijn waarde.

Belang van goede pensioenregeling neemt toe

93% van de werknemers vindt het belangrijk dat zijn of haar werkgever een pensioenregeling heeft. Mooi is dan dat 88% van de werkgevers daar net zo over denkt. Dat blijkt ook uit het aantal vacatures waarin de pensioenregeling wordt genoemd. De afgelopen paar jaren is dat met tientallen procenten gestegen. Pensioen staat als belangrijkste secundaire arbeidsvoorwaarde bovenaan.

Uitgesteld salaris

Pensioen valt gemakkelijk uit te drukken in salaris. Voor elke werknemer. Per jaar maar ook totaal tot de pensioenleeftijd. Na de pensioenleeftijd gaat het salaris als het ware door. Pensioen is uitgesteld salaris.

Pensioen beter in beeld brengen

“Eigenlijk heb ik dus 22% meer salaris dan op mijn loonstrook staat!” was een opmerking van een werknemer die we voorlichting gaven over de pensioenregeling van zijn werkgever. Voor die werknemer was dat een absolute eyeopener. Als werkgever krijg je dan meer waardering voor die investering die ‘pensioenregeling’ heet. En dan wordt het pensioen voor ons allemaal meer van waarde.

Meer weten over hoe je de pensioenregeling bij de werknemers beter in beeld kunt brengen? Neem dan contact met ons op.

© 2004 - 2024 - Mollema Pensioen Consultancy.
Ontwikkeld door Convident