Scheiden en pensioen: alles wordt anders

10 september 2020 | Alle artikelen

Als je gaat scheiden, dan duurt dat meestal langer dan je lief is. De beperkte toegankelijkheid bij rechtbanken maakt dat nog eens erger. Covid-19 maakt je financiële toekomst onzekerder. Dat alles kan de verdeling van pensioen in gevaar brengen, want scheiden en pensioen, alles wordt anders vanaf 1 juli 2022. Dat kan duizenden euro’s aan pensioen kosten of opleveren. Wat je daar aan kunt doen vertellen we in dit artikel.

Als je gaat scheiden dan kun je dit jaar of volgend jaar afspraken maken over de verdeling van jullie pensioenen. Maar als de echtscheiding definitief wordt ingeschreven in het register van de burgerlijke stand en het is inmiddels 1 juli 2022, dan heb je een probleem. Want vanaf 1 juli 2022 wordt het pensioen bij scheiding anders verdeeld.

Pensioen eerder bespreken

Wat je moeilijk vind, stel je meestal uit tot het laatst. Pensioen bijvoorbeeld. Maar pensioen is niet zo moeilijk als het lijkt. Het gaat je immers alleen maar om de uitkomst. Het plaatje bij dit artikel is daarvan een voorbeeld. Het ingewikkelde rekenwerk doen wij wel. Alle reden dus om pensioen eerder bespreekbaar te maken als je aan het scheiden bent. Want scheiden en pensioen: alles wordt anders vanaf 1 juli 2022.

Het begint met begrijpen

Speciaal voor wie met scheiden en pensioen verdelen te maken heeft, hebben we een website gemaakt. Dat hebben we zo geschreven dat van advocaat en mediator tot de pensioen-leek scheiden en pensioen gemakkelijk te begrijpen valt. Op die website leggen we heel duidelijk het verschil uit tussen pensioen verdelen t/m juni 2022 en vanaf 1 juli 2022. Het plaatje bij dit artikel is daarvan een voorbeeld.

Een gratis berekening voor jou

Van tekst naar cijfers die voor jullie situatie gelden. We kunnen je daar mee helpen, op twee manieren. De eerste is dat je van ons een brief krijgt die je naar je pensioenuitvoerder (pensioenfonds, verzekeraar) kunt sturen. In die brief vraag je om te laten zien wat het verschil is in de methode van pensioen verdelen tussen scheiden vóór en vanaf 1 juli 2022. De tweede manier is dat wij voor jou een gratis berekening maken. Daar hebben we dan wat informatie voor nodig.

Wacht niet te lang

Stel je hebt in het convenant afgesproken hoe je alles gaat verdelen, ook het pensioen. Elk de helft bijvoorbeeld. Maar als je scheiding vanaf 1 juli 2022 wordt ingeschreven, dan kan en geldt die pensioenverdeling niet meer. Wacht dus niet te lang. Zorg dat jullie op tijd duidelijkheid krijgen over de verdeling van jullie pensioenen. Neem op tijd contact met ons op.

© 2004 - 2024 - Mollema Pensioen Consultancy.
Ontwikkeld door Convident