Werknemer overlijdt. Pensioengeld weg?!

8 oktober 2020 | Alle artikelen

Als je werknemer komt te overlijden, is haar of zijn bij elkaar gespaarde pensioengeld weg. Dat krijgt de verzekeraar namelijk. Huh? Kan dat? Ja, zo werkt dat bij de meeste pensioenregelingen: werknemer overlijdt. Pensioengeld weg! Maar kan het ook anders?

Zo werkt het meestal

Grote kans dat je als werkgever een beschikbare premieregeling voor je werknemers hebt. Tenminste, als je niet verplicht aangesloten bent bij een bedrijfstakpensioenfonds. Met je pensioenregeling sparen je werknemers enerzijds geld voor later bij elkaar. Dat noemen we ouderdomspensioen. Anderzijds, als je werknemer komt te overlijden, ontvangen de partner en/of kind(eren) direct geld. Dat noemen we partner- en wezenpensioen; samen nabestaandenpensioen. Wat is dan het probleem? horen we je denken. Het volgende. Je werknemer spaart geld bij elkaar voor haar ouderdomspensioen. Dat krijgt zij als zij met pensioen gaat. Dat gaat vaak om tonnen in euro’s. Maar als zij eerder komt te overlijden krijgt de verzekeraar dat geld. Werknemer overlijdt. Pensioengeld weg!

Is dat eerlijk?

Ja. Dat voelt niet zo, maar is wel zo. Elke maand namelijk dat de verzekeraar die pensioenpot niet aan de nabestaanden van de overleden werknemer hoeft uit te keren, omdat de werknemer nog niet is overleden, krijgt de werknemer een bonus. Die bonus is een bedrag dat de verzekeraar op de pensioenpot van die werknemer bijschrijft. In vakjargon heet dat ook wel negatieve risicopremie. Daardoor kan de uiteindelijke pensioenuitkering van die werknemer wel 5 tot 7% hoger worden.

Hoger dan wat?

Dan wanneer de werknemer die bonus niet van de pensioenverzekeraar krijgt. En waarom krijgt die werknemer dan geen bonus in z’n pensioenpot? Simpel, omdat als zij komt te overlijden de pensioenpot dan door de verzekeraar wél wordt uitgekeerd. Niet in één keer, want dat mag niet. De pensioenpot wordt dan gebruikt om het verzekerde partnerpensioen hoger te maken door bijvoorbeeld een jaarlijkse stijging van 3%. Of door een extra partnerpensioen te regelen wat tijdelijk uitkeert. Dus, werknemer overlijdt. Pensioengeld weg? Nee, je krijgt zelfs extra.

Alle partners verzekerd

Je hebt partnerpensioen in je pensioenregeling geregeld. Dan wil je er ook zeker van zijn dat alle partners verzekerd zijn. Dan hoef je als werkgever niet zelf levenslang het partnerpensioen uit te keren. Weet je het niet zeker? Hier kun je het checken en krijg je kosteloos direct advies in je mailbox. Want pensioen kán simpel.

Wat kies jij?

Ons advies: vraag het aan je werknemers. Maak ze duidelijk wat de keuze is. Een hoger pensioen later of je pensioenpot bij overlijden terug. Simpel toch? Pensioen kán wel simpel! Wil je weten wat voor jouw pensioenregeling mogelijk is? Neem dan contact op met Dick Mollema. Hij is al ruim 30 jaar pensioenadviseur.

© 2004 - 2024 - Mollema Pensioen Consultancy.
Ontwikkeld door Convident