Eerder met pensioen, kan ik dat op mijnpensioenoverzicht.nl berekenen?

8 april 2021 | Alle artikelen

Donderdag 8 april 2021 – Eerder stoppen met werken. In mijn werk merk ik dat steeds meer werknemers hierover gaan nadenken. Niet omdat ze het werk niet meer leuk vinden, maar omdat de overheid de economie op slot heeft gezet. Het plezier in het werk verdwijnt daar voor een groot deel mee. De vraag ‘Eerder met pensioen, kan ik dat op mijnpensioenoverzicht.nl berekenen?’ hoor ik daarom steeds meer. Mijn antwoord: ja dat kan. In tien weken schrijf ik elke week een blog over mijnpensioenoverzicht.nl. Het uiteindelijke doel hiermee is om je te helpen zelf aan de slag te gaan met je pensioen als dat nodig is.

Mijnpensioenoverzicht.nl wordt het meest geraadpleegd als we willen weten hoe ons pensioen er voor staat. Dat is één van de uitkomsten van de Pensioenmonitor 2020. Pensioen is een oudedagsvoorziening, geld voor later. Maar pensioen is meer. Ook als je komt te overlijden is er pensioen. Dan voor je nabestaanden (geld voor nu). Pensioen houdt altijd verband met je werk en/of je dienstverband.

Redenen om eerder te stoppen met werken

Hierboven noemde ik al even een reden waarom werknemers eerder willen stoppen met werken: de overheid heeft de economie op slot gezet. Daardoor is het werkplezier weggevallen. Of nog erger, je bent je baan er door kwijt.

Een andere reden die ik tegen kom heeft met gezondheid te maken. Een erfelijke ziekte in de familie kan aanleiding zijn om zelf eerder te gaan genieten van het gespaarde pensioengeld.

Hoe dan ook, als je eerder met pensioen gaat, dan verandert je financiële situatie nogal.

Als mijn situatie verandert

Als je inlogt op mijnpensioenoverzicht.nl dan zie je bovenin een menu. Het derde menublokje van links is ‘Als mijn situatie verandert’. Als je daar op klikt zie je een aantal onderwerpen die met een andere situatie te maken hebben. Bijvoorbeeld overlijden, scheiden, kinderen krijgen. En eerder met pensioen, kan ik dat op mijnpensioenoverzicht.nl berekenen? Ja, dat kun je zien bij ‘Eerder stoppen of langer doorwerken’.

Eerder stoppen of langer doorwerken

Als je ‘eerder stoppen of langer doorwerken’ in je scherm ziet, dan kun je onderaan kiezen uit drie opties: 2 jaar eerder stoppen, stoppen op AOW-leeftijd en 1 jaar langer doorwerken. Het werkt heel eenvoudig. Als je klikt op ‘2 jaar eerder stoppen’ dan zie je meteen al hoeveel geld je per maand ontvangt en vanaf welke leeftijd. Als je vervolgens op dat bedrag klikt dan kun je zien hoeveel geld je van welke pensioenuitvoerder of van de Sociale Verzekeringsbank (AOW) krijgt.

De bedragen die je ziet zijn schattingen. Dat komt omdat elke pensioenuitvoerder z’n eigen rekenregels heeft. Mijnpensioenoverzicht.nl heeft hier een soort gemiddelde van genomen.

Wat kost eerder met pensioen gaan?

Dat kost best veel. Je moet wel twee situaties onderscheiden. De eerste is dat je nu al geen pensioen meer opbouwt; het wordt dus niet meer. De tweede is dat je nog wel actief pensioen opbouwt. Laten we die twee situaties eens bekijken.

Geen pensioenopbouw meer

Je hebt dan in het verleden pensioen opgebouwd en er komt niet meer bij doordat jij of een werkgever hiervoor geen premie meer betalen. Je kunt dan deze vuistregel aanhouden: voor elk jaar dat je je pensioen eerder laat ingaan, wordt jouw pensioenuitkering ongeveer 5% lager. Dus stel je pensioenuitkering vanaf 67 jaar is € 1.000 bruto per maand en je wil met pensioen als je 62 bent, dan krijg je vanaf 62 jaar ongeveer € 750 bruto per maand. Je krijgt dus een lager pensioen maar kunt hier wel vijf jaar eerder van genieten. Het pensioen keert dan ook vijf jaar langer uit. Tenminste, als je gemiddeld net zolang leeft volgens wat de statistieken zeggen.

Nog wel actieve pensioenopbouw

Als je nog wel actief pensioen opbouwt, dan wordt je gespaarde pensioen elk jaar meer. Hoeveel je totale pensioen wordt, kun je goed op mijnpensioenoverzicht zien. Kijk dan naar ‘Te bereiken’ pensioen. Stel dat je vijf jaar eerder met pensioen wil gaan, dan spaar je dus ook vijf jaar korter pensioen bij elkaar. Je kunt dan deze vuistregel aanhouden: voor elk jaar dat je je pensioen eerder laat ingaan en dus ook geen premie meer betaalt, wordt jouw pensioenuitkering ongeveer 7 tot 9% lager. Dus stel je pensioenuitkering vanaf 67 jaar is € 1.000 bruto per maand en je wil met pensioen als je 62 bent, dan krijg je vanaf 62 jaar ongeveer € 600 bruto per maand.

Afhankelijk van jouw situatie kan die 7 tot 9% lager pensioen echter ook een lager of juist veel hoger percentage zijn!

Op de vraag ‘Eerder met pensioen, kan ik dat op mijnpensioenoverzicht.nl berekenen? Kunnen we dus ‘ja, dat kan’ antwoorden. De beperking is dat je maar een paar mogelijkheden hebt: 2 jaar eerder stoppen met werken en stoppen op AOW-leeftijd. Dat laatste is ook eerder dan als je pensioenrichtleeftijd van je pensioenregeling op 68 jaar staat.

De volgende week gaat de blog over ‘Jouw eigen pensioenwebsite en mijnpensioenoverzicht.nl’. Daarmee kun je  waarschijnlijk beter en meer mogelijkheden zien van eerder met pensioen gaan. Een overzicht van alle (komende) tien blogs over mijnpensioenoverzicht vind je hier.

Bij ieder blog krijg je ook een link naar de blog in pdf. Zo kun je alles gemakkelijk bewaren en nalezen.

Waarom doen we dit?

Simpel, omdat we pensioen begrijpelijk willen maken en houden. Je werkt immers ongeveer een dag in de week voor je pensioen. Dan mag je toch ook wel snappen wat dat voor jou oplevert?

Neem ook eens een kijkje op pensioenkansimpel.nl. Daar kun je ook informatie lezen over pensioen. Simpel en begrijpelijk.

Kun je niet wachten of heb je andere vragen over je pensioen? Neem dan contact op met Dick Mollema.

© 2004 - 2024 - Mollema Pensioen Consultancy.
Ontwikkeld door Convident