Het verkeerslicht staat op rood

30 maart 2020 | Alle artikelen

In januari schreven we een blog over ‘Beleggingen. De motor van je pensioen?’. We sloten dat blog af met “2019 mocht dan een goed beleggingsjaar zijn, maar dat zegt niets over de toekomst!”. Dat is inmiddels keiharde realiteit geworden. Helaas. De coronacrisis heeft ook gevolgen voor onze pensioenen. Beleggingen als motor van je pensioen staan even haperend stil. Je pensioen. Het verkeerslicht staat op rood.

De winst op beleggingen is helemaal of voor een groot deel weggevaagd door de gevolgen van de coronacrisis. De winst op de beleggingen in 2019 van jouw pensioen mogelijk ook. En toen?

Stoplicht op rood. Wachten

Net als in het verkeer, kun je beter niet doorrijden als het licht op rood staat. Dat geldt ook voor beleggingen. We bedoelen daarmee dat het meestal een slecht idee is om je beleggingen na een forse daling te verkopen. Als je beleggingen in het rood staan, kun je beter wachten met die te verkopen. Tot wanneer? Goeie vraag.

Groen licht. Gas geven

Na rood komt eigenlijk altijd weer groen. Er komt weer beweging in je beleggingen. Ze worden weer meer waard. Blijf dan zitten. Hoe lang? Tot het licht op oranje dreigt te springen. “Maar dat weet ik niet” zal je reactie zijn. Wij weten dat ook niet. Maar als je hartkloppingen of slapeloze nachten hebt gehad van je beleggingen in de coronacrisis, zou je op een goed moment je beleggingen kunnen gaan parkeren. Dat is als ze weer flink in waarde zijn gestegen. Tot het weer minder dreigt te gaan, het licht op oranje dreigt te springen. Zelfs beleggingsdeskundigen verschillen van mening over wat het beste moment is om keuzes te maken voor je beleggingen. Ook wij weten dat niet.

De parkeerplaats. Een veilige haven

Stel je beleggingen zijn weer flink meer waard geworden en het risico dat ze minder worden, wordt steeds groter. Dan kun je je beleggingen ook gaan parkeren. Als je parkeert, sta je stil. Als je je beleggingen parkeert, staan ze ook meestal stil. Ze worden niet meer waard, maar ook niet minder.  Je kiest dan voor zeer veilig beleggen. Dat is dan vaak je beleggingen stallen op een soort bankrekening, maar dan in je pensioenregeling natuurlijk.

Nadeel is wel dat als het verkeer weer begint te rijden, als beleggingen weer rendement gaan maken, dat jij niet meedoet, dus niet meeprofiteert. De waarde van je beleggingen blijft stilstaan, wordt niet meer waard. Maar het kan je wel gemoedsrust geven en dat is ook wat waard.

Wat moet ik kiezen?

Dat kunnen wij niet voor je bepalen. Wat we je in ieder geval aanraden is om naar je eigen  pensioenportaal van je pensioenverzekeraar te gaan. Hier kun je (waarschijnlijk) keuzes maken voor je beleggingen.

Maar ik heb geen verstand van beleggen

Dat hoeft op zich ook niet. In je pensioenportaal bij de pensioenverzekeraar kun je je risicoprofiel invullen. Doe dat eerst, als je dat nog niet eerder gedaan hebt. Het heet ook wel profielpeiler. Je beantwoordt dan vragen. Aan het eind komt er dan een conclusie uit welke beleggingen het beste bij jou passen. Die vragen hebben o.a. te maken met of je jouw pensioen later hard nodig hebt om rond te kunnen komen. Meer informatie lees je in je pensioenportaal.

Is dat alles?

Nee. Als je de uitkomst van je beleggingsprofiel weet, dan kun je er wel of niet voor kiezen om ook op die manier je pensioen te gaan beleggen. Kijk dan goed wat je verder wel of juist niet moet doen.

Daarna kun je zien wat je aan geld voor later mogelijk krijgt. Je ziet dan (waarschijnlijk) drie scenario’s: verwacht, slecht en goed weer.

Maar onthoud dit: Je pensioen. Het verkeerslicht staat op rood. Je kunt maar beter even wachten. Als je geschoren wordt, kun je beter stilzitten.

© 2004 - 2024 - Mollema Pensioen Consultancy.
Ontwikkeld door Convident