Op mijnpensioenoverzicht verschillen AOW-leeftijd en pensioenleeftijd

18 maart 2021 | Alle artikelen

Donderdag 18 maart 2021 – Deze week een blog over de meest gestelde vraag over mijnpensioenoverzicht.nl. “Moet ik van mijn pensioenfonds doorwerken tot 68 jaar?” Het antwoord vind je in deze blog. Die gaat deze week over ‘Op mijnpensioenoverzicht verschillen AOW-leeftijd en pensioenleeftijd’. In tien weken schrijf ik elke week een blog over mijnpensioenoverzicht.nl. Het uiteindelijke doel hiermee is om je te helpen zelf aan de slag te gaan met je pensioen als dat nodig is.

Wij raadplegen Mijnpensioenoverzicht.nl het meest als we willen weten hoe ons pensioen er voor staat. Dat is één van de uitkomsten van de Pensioenmonitor 2020. Pensioen is een oudedagsvoorziening, geld voor later. Maar pensioen is meer. Ook als je komt te overlijden is er pensioen. Dan voor je nabestaanden (geld voor nu) . Pensioen houdt altijd verband met je werk en/of je dienstverband.

Maar wanneer mag je nu met pensioen? Op mijnpensioenoverzicht verschillen AOW-leeftijd en pensioenleeftijd.

Waarom staan er zoveel verschillende leeftijden op mijnpensioenoverzicht.nl?

Vroeger kon je nog met de VUT. Als oudere werknemer kon je dan eerder stoppen met werken. Soms al als je pas 57 jaar was. Je AOW ging dan in op 65 jaar. Van 57 tot 65 jaar kreeg je dan een VUT-uitkering. Een soort prépensioen of vroegpensioen. Qua regelgeving verschilde de VUT trouwens heel erg van die van pensioen.

Jaren geleden werd de VUT afgeschaft. Voor sommige werknemers werd een soort overgang bedacht. Als je dan aan bepaalde voorwaarden voldeed of voldoet kon je én eerder stoppen met werken én ook nog een VUT-achtige uitkering meekrijgen.

Later kwam het prépensioen en vroegpensioen. Je kon dan al op 60 jaar stoppen met werken. Van je pensioenfonds of -verzekeraar kreeg je dan een uitkering tot je AOW in ging. Dat was op 65 jaar. Dat was vroeger.

AOW-leeftijd schuift op

De AOW-leeftijd stond dus op 65 jaar. Dat had vadertje Drees in 1957 zo bedacht. Toen leefden we gemiddeld nog tien jaar na de AOW-datum. Nu ruim 15 jaar. AOW-uitkeringen duren nu gemiddeld vijf jaar langer dan vanaf 1957. De overheid vond dat dat teveel geld kost. Daarom is de AOW-leeftijd de afgelopen jaren omhoog gegaan. In 2024 staat de AOW-leeftijd op 67 jaar.

Pensioenleeftijd schuift ook op

Met het opschuiven van de AOW-leeftijd is de pensioenleeftijd ook opgeschoven. Maar eigenlijk zeg ik dit verkeerd. Het is namelijk geen pensioenleeftijd maar pensioenrichtleeftijd. Pensioenfondsen en verzekeraars moeten heel ingewikkelde berekeningen maken. Daarmee bepalen ze hoeveel pensioen je krijgt en welke premie je daar voor moet betalen. Om het niet moeilijker te maken dan het al is, rekenen pensioenuitvoerders met hele jaren. Ze richten de berekeningen daarmee op hele jaren. Zo is de pensioenrichtleeftijd opgeschoven van 65 naar 68 jaar. Sommige pensioenfondsen hebben nog wel 65 of 67 jaar, maar dat zijn er niet veel meer.

Pensioenrichtleeftijd is niet in beton gegoten

Op mijnpensioenoverzicht verschillen AOW-leeftijd en pensioenrichtleeftijd. Je pensioen kan eerder of later ingaan dan je AOW. Daar kun je wat aan doen. Want het is een pensioenrichtleeftijd. Je mag best eerder of later met pensioen dan op de pensioenrichtleeftijd.

Dat betekent dat je dus ook dat je pensioenfonds niet bepaalt wanneer je stopt met werken. Dat is geregeld tussen jou en je werkgever, al dan niet in een Cao.

Als jij eerder met pensioen wil dan op mijnpensioenoverzicht.nl staat, dan moet je dat op tijd aan je pensioenuitvoerder laten weten. Dan is het wel handig dat je eerst weet hoeveel er dan van je opgebouwde pensioen overblijft.

Lager pensioen als het eerder in gaat

Op mijnpensioenoverzicht.nl kun je berekenen hoeveel pensioen je krijgt als je het eerder laat ingaan. Zie voor een uitleg hoe je dat vindt deze blog. Dan weet je ook of je eerder kunt stoppen met werken.

Dat kun je mogelijk ook berekenen in je persoonlijk pensioenportaal bij je huidige pensioenuitvoerder, waar je nu pensioen opbouwt. Zo help je jezelf met een stukje pensioenplanning. En kom je er niet uit of twijfel je? Neem dan contact op met Dick Mollema.

De volgende week gaat de blog over ‘Waarom verschillen de kolommen op mijnpensioenoverzicht.nl?’ Een overzicht van alle (komende) tien blogs vind je hier.

Bij ieder blog krijg je ook een link naar de blog in pdf. Zo kun je alles gemakkelijk bewaren en nalezen.

Waarom doen we dit?

Simpel, omdat we pensioen begrijpelijk willen maken en houden. Je werkt immers ongeveer een dag in de week voor je pensioen. Dan mag je toch ook wel snappen wat dat voor jou oplevert?

Neem ook eens een kijkje op pensioenkansimpel.nl. Daar kun je ook informatie lezen over pensioen. Simpel en begrijpelijk.

Kun je niet wachten of heb je andere vragen over je pensioen? Neem dan contact op met Dick Mollema.

© 2004 - 2024 - Mollema Pensioen Consultancy.
Ontwikkeld door Convident