Wat kun je vinden op mijnpensioenoverzicht.nl?

4 maart 2021 | Alle artikelen

Donderdag 4 maart 2021 – Wij raadplegen Mijnpensioenoverzicht.nl het meest als we willen weten hoe ons pensioen er voor staat. Dat is één van de uitkomsten van de Pensioenmonitor 2020. In tien weken schrijf ik elke week een blog overmijnpensioenoverzicht.nl. Het uiteindelijke doel hiermee is om je te helpen zelf aan de slag te gaan met je pensioen als dat nodig is.

Pensioen is één van de oudedagsvoorzieningen. Pensioen houdt altijd verband met je werk en/of je dienstverband. Lijfrente is wel een oudedagsvoorziening maar is geen pensioen in de zin van de wetgeving. Dat kun je dan ook niet terugvinden op mijnpensioenoverzicht.nl. Later schrijf ik daar meer over.

Alleen pensioen

Op Mijnpensioenoverzicht.nl gaat ook het dus alleen over pensioen. Bij pensioen denken we al snel aan later, geld voor later. Maar pensioen is ook geld voor nu, als jij komt te overlijden; zodat je partner en kinderen geld krijgen. Jouw inkomen valt immers weg. Dat geld voor nu heet ook wel partner- en wezenpensioen of samen nabestaandenpensioen.

Wat kun je vinden op mijnpensioenoverzicht.nl?

Je logt eerst in. Zie ook de vorige blog. Er verschijnen daarna boven in je scherm zes tabbladen. Van links naar rechts ‘Mijn pensioenoverzicht’ tot ‘Als mijn situatie verandert’. Bij elk tabblad kun je weer wat anders zien.

Mijn pensioenoverzicht

Onder dit tabblad zie je onderin een menuutje van ‘Mijn pensioen’ t/m ‘Mijn gezamenlijk pensioen. Onder ‘Mijn pensioen‘ staat alleen jouw pensioen. In de tabel rechts kun je dan klikken op verschillende velden, als je pensioen op verschillende leeftijden ingaat. Met verder doorklikken hier zie je ook bij welke pensioenuitvoerder je dat pensioen hebt opgebouwd.

Je AOW en het pensioen wat je nu bij elkaar hebt gespaard staat in het menu bij ‘Tot nu toe opgebouwd‘. Ook daar kun je weer op de verschillende leeftijdsvelden klikken.

Daarnaast in het menu staat ‘Als het mee- of tegenzit‘. Als je dit aanklikt zie je de button ‘Bekijk jouw situatie’. Klik hier op en je ziet hoeveel pensioen je krijgt als het mee- of tegenzit.

Als je een partner hebt, dan zie je rechts in het menu nog het tabblad ‘Mijn gezamenlijk pensioen‘. Als je partner daar inlogt, kun je daarna jullie gezamenlijk pensioeninkomen bekijken.

Hoe werkt pensioen

Op dit tabblad kun je heel veel informatie lezen over hoe pensioen werkt. Het is een verzamelpagina van informatie die je op andere plekken op de website overzichtelijker terugvindt. Zeker het bekijken waard is het filmpje ‘Wat is pensioen?’ Als je verder naar onderen scrolt dan kom je ook bij ‘Hoe kun je geld opzij zetten voor je pensioen?’.

Heb je meer specifiek een vraag over een bepaalde situatie, dan raad ik je aan boven in het menu te klikken op ‘Als mijn situatie verandert’.

Als mijn situatie verandert

Op het tabblad ‘Mijn pensioen‘ (zie menu bovenaan) kun je naar beneden scrollen. Daar staat dan ‘Wat als je situatie verandert?’. Als je dan daaronder klikt op ‘Alle situaties’ dan zie je daaronder foto’s met daarin de tekst over welke situatie het gaat. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor ‘Eerder stoppen of langer doorwerken’. Als je hier op klikt krijg je een voorbeeld van als je 2 jaar eerder stopt met werken of 1 jaar langer doorgaat.

Stel je kiest daarna voor ‘werkloos worden’ dan kun je na een korte introductietekst klikken op ‘Lees verder’. vervolgens kun je lezen wat de gevolgen zijn en verder onderaan ook wat je pensioen dan wordt.

Verder kun je ook nog informatie lezen op wat er gebeurt als je gaat scheiden. Let dan wel op dat de wet hierover vanaf 1 juli 2022 gaat veranderen!

Je kunt onder de foto’s met de situaties ook klikken op ‘Bekijk alle situaties’. Dan kom je op de pagina ‘Hoe werkt pensioen?”. Op deze pagina staat veel informatie waar je naar kunt doorklikken. Als je het overzicht wil bewaren, dan raad ik je aan bovenin het menu te klikken op ‘Als mijn situatie verandert’. Daarna komen er eerst privé-situaties die kunnen veranderen en daarna situaties i.v.m. je werk.

Mijn pensioenuitvoerders

Op het tabblad ‘Hoe werkt pensioen‘ (zie menu bovenaan) kun je naar beneden scrollen. Daar staat dan ‘Hoe kun je geld opzij zetten voor je pensioen? met daaronder drie manieren op zelf iets voor je pensioen te regelen. Vlak daaronder staat de regel ‘Meer weten enz.’ Hier kun je op ‘pensioenuitvoerder(s) klikken. Hier kun je beknopte informatie vinden over waar jouw pensioengeld staat. De contactgegevens en je polis-, relatie-, klant- of contractnummers staan er ook bij. Ook de gegevens van de Sociale Verzekeringsbank staan er bij. Die gaat je AOW uitkeren. Je kunt vanaf hier ook inloggen op Mijn SVB. Vervolgens lees je meer informatie over je AOW.

Download je pensioenoverzicht

Als je alles nog eens rustig op papier wil doorlezen, dan kun je je pensioenoverzicht ook downloaden. Zie bovenaan het menu van de website. Het beste kun je dan kiezen voor een pdf download. De XML-download kunnen wij gebruiken als we je gaan helpen met je pensioenplanning.

De volgende week gaat de blog over ‘Wat staat er in een mijnpensioenoverzicht.nl pdf download?’ Een overzicht van alle (komende) tien blogs vind je hier.

Bij ieder blog krijg je ook een link naar de blog in pdf. Zo kun je alles gemakkelijk bewaren en nalezen.

Let op: vanaf hier en de volgende blogs moeten nog aangepast worden aan de nieuwe opzet van de website van mijnpensioenoverzicht.nl

Waarom doen we dit?

Simpel, omdat we pensioen begrijpelijk willen maken en houden. Je werkt immers ongeveer een dag in de week voor je pensioen. Dan mag je toch ook wel snappen wat dat voor jou oplevert?

Neem ook eens een kijkje op pensioenkansimpel.nl. Daar kun je ook informatie lezen over pensioen. Simpel en begrijpelijk.

Kun je niet wachten of heb je andere vragen over je pensioen? Neem dan contact op met Dick Mollema.

© 2004 - 2024 - Mollema Pensioen Consultancy.
Ontwikkeld door Convident