Wat kun je vinden op mijnpensioenoverzicht.nl?

4 maart 2021 | Alle artikelen

Donderdag 4 maart 2021 – Wij raadplegen Mijnpensioenoverzicht.nl het meest als we willen weten hoe ons pensioen er voor staat. Dat is één van de uitkomsten van de Pensioenmonitor 2020. In tien weken schrijf ik elke week een blog overmijnpensioenoverzicht.nl. Het uiteindelijke doel hiermee is om je te helpen zelf aan de slag te gaan met je pensioen als dat nodig is.

Pensioen is één van de oudedagsvoorzieningen. Pensioen houdt altijd verband met je werk en/of je dienstverband. Lijfrente is wel een oudedagsvoorziening maar is geen pensioen in de zin van de wetgeving. Dat kun je dan ook niet terugvinden op mijnpensioenoverzicht.nl. Later schrijf ik daar meer over.

Alleen pensioen

Op Mijnpensioenoverzicht.nl gaat ook het dus alleen over pensioen. Bij pensioen denken we al snel aan later, geld voor later. Maar pensioen is ook geld voor nu, als jij komt te overlijden; zodat je partner en kinderen geld krijgen. Jouw inkomen valt immers weg. Dat geld voor nu heet ook wel partner- en wezenpensioen of samen nabestaandenpensioen.

Wat kun je vinden op mijnpensioenoverzicht.nl?

Je logt eerst in. Zie ook de vorige blog. Er verschijnen daarna boven in je scherm zes tabbladen. Van links naar rechts ‘Mijn pensioen nu’ tot ‘Gezamenlijk inkomen’. Bij elk tabblad kun je weer wat anders zien.

Mijn pensioen nu

Onder dit tabblad staat je AOW en het pensioen wat je nu bij elkaar hebt gespaard. Klik bij “Uw pensioen’ op het pijltje rechts en je ziet hoeveel pensioen je bij welke pensioenuitvoerder hebt opgebouwd.

Mijn pensioen straks

Als  je op dit tabblad klikt dan zie je een overzicht van je pensioen wat je krijgt als er niets aan je situatie verandert. Onder elkaar staan dan je leeftijden en hoeveel pensioen je dan krijgt. Aan de rechterkant boven die leeftijden kun je klikken op ‘bruto’ of ‘netto’. Zo kun je zien hoeveel pensioen je bruto per jaar krijgt of netto per maand.

Als mijn situatie verandert

Op dit tabblad zie je verschillende situaties voor jou die kunnen veranderen. Bijvoorbeeld wat je partner en/of kinderen krijgen als je nu overlijdt; of wanneer je overlijdt als je werkloos bent. Ook kun je kijken hoe je pensioenuitkeringen veranderen als je eerder of later met pensioen wil. Ook dan kun je weer kiezen voor bruto jaaruitkeringen of netto maanduitkeringen.

Verder kun je ook nog wat informatie lezen op wat er gebeurt als je gaat scheiden. Let dan wel op dat de wet hierover vanaf 1 januari 2022 gaat veranderen!

Vooruitblik

Dit tabblad is nieuw. Je ziet hier drie pijlen met bedragen er bij. De bedragen zijn netto per maand, inclusief AOW. In het plaatje is ook rekening gehouden met de inflatie (prijsstijging). Je ziet een inschatting van wat je pensioen straks waard is. Dit filmpje vertelt er meer over. Trouwens onderaan het tabblad kun je ook de uitleg lezen en ook naar de meest gestelde vragen klikken.

Mijn pensioenuitvoerders

Hier kun je beknopte informatie vinden over waar jouw pensioengeld staat. De contactgegevens en je polis-, relatie-, klant- of contractnummers staan er ook bij. Ook de gegevens van de Sociale Verzekeringsbank staan er bij. Die gaat je AOW uitkeren. Je kunt vanaf hier ook inloggen op Mijn SVB. Vervolgens lees je meer informatie over je AOW.

Gezamenlijk pensioen

Met het meest rechtse tabblad kun je samen met je partner zien wat jullie samen aan pensioen hebben geregeld. Je partner moet dan ook met zijn of haar DigID inloggen. Zo kun je beter zien wat jullie samen aan oudedagsvoorzieningen. Daarnaast kunnen jullie zien welke uitkering na overlijden er voor de overblijvende partner en eventuele kinderen overblijft.

Download je pensioenoverzicht

Als je alles nog eens rustig op papier wil doorlezen, dan kun je je pensioenoverzicht ook downloaden. Het beste kun je dan kiezen voor een pdf download. De XML-download kunnen wij gebruiken als we je gaan helpen met je pensioenplanning.

De volgende week gaat de blog over ‘Wat staat er in een mijnpensioenoverzicht.nl pdf download?’ Een overzicht van alle (komende) tien blogs vind je hier.

Bij ieder blog krijg je ook een link naar de blog in pdf. Zo kun je alles gemakkelijk bewaren en nalezen.

Waarom doen we dit?

Simpel, omdat we pensioen begrijpelijk willen maken en houden. Je werkt immers ongeveer een dag in de week voor je pensioen. Dan mag je toch ook wel snappen wat dat voor jou oplevert?

Neem ook eens een kijkje op pensioenkansimpel.nl. Daar kun je ook informatie lezen over pensioen. Simpel en begrijpelijk.

Kun je niet wachten of heb je andere vragen over je pensioen? Neem dan contact op met Dick Mollema.

© 2004 - 2021 - Mollema Pensioen Consultancy.
Ontwikkeld door Convident